"Сиси - неочакваната императрица" от Алисън Патаки - ревю

   В средата на XIX век владенията на Австрийската империя се простират от Австрия до Русия, от Германия до Италия. На престола на богатата и процъфтяваща империя, обединила много народи и несметни богатства  седи млад и красив император. И този император си търси съпруга.
   Династичният брак е уреден, кротката и благовъзпитана Хелене, братовчедка на императора, пристига в алпийския курорт, където трябва да бъде отпразнуван годежът им, съпроводена от петнайсетгодишната си сестра Елизабет - буйната, непокорна дъщеря на баварските планини. Тогава се случва непредвиденото – внезапно пламналата страст между Франц Йозеф и сестрата на неговата годеница помита всички предразсъдъци. Елизабет, още почти дете, но отличаваща се вече с красотата, която ще я превърне в легенда, става съпруга на императора и владетелка на огромната империя.
   Петнайсетгодишното момиче, в плен на романтичната си любов, дори не подозира какви изпитания го очакват в студения, безразличен свят на виенските дворци. С един съпруг, посветил живота си на империята, под суровия, неодобрителен поглед на строгата свекърва, Сиси се чувства безпомощна, изоставена и отчаяна. И тогава идват изкушенията...

Сърдечни благодарности към издателство Еднорог за предоставената възможност!


   Изключително увлекателно написан, романът на Алисън Патаки запознава с една омагьосваща и авантюристична личност, каквато е Елизабет Баварска, по-известна като Сиси. Книгата, освен с очарователната персона на главната героиня, ме спечели и с прекрасни описания (голяма част от които ме накараха да си помечтая за роклите на Сиси...), интересно поднесени събития, затрогващи моменти, драма и любов. А комбинацията от всичко това превърна "Сиси - неочакваната императрица" несъмнено в едно любимо четиво. 
   Стилът на Алисън Патаки беше лек, непретенциозен, грабващ и наистина много завладяващ. Пролича си, че романът е плод на много проучвания, труд и упоритост, но и най-вече на силна привързаност на авторката към личността на Сиси. А тази нейна привързаност се прехвърли и върху самата мен. По отношение на описанията - от драматичните събития, трудните семейни взаимоотношения, през бляскавите тоалети, до историческата обстановка и конфликта с унгарците в Австрийската империя, Алисън Патаки отново се беше справила блестящо.  



   Никога досега не съм чела книга, посветена на Сиси и се доверих изцяло на Алисън Патаки за това да ме запознае с личността ѝ. Фактът, че след прочитането на романа, пожелах да науча още за Сиси, само доказва колко привлечена бях от нея. От самото начало Сиси се превърна в много интересен за мен образ с ролята, която пое - ролята на императрица, роля, която не беше предвидена за нея, а за нейната сестра. Романтичната ѝ натура, копнежът ѝ да следва сърцето и мечтите си независимо от всичко, свободолюбивият ѝ дух, душата ѝ на пътешественик и любознателността ѝ, бяха качества у нея, които откривах постепенно и ме караха да я обиквам още повече с всяка следваща страница. За съжаление животът ѝ не беше толкова бляскав, колкото тоалетите, които носеше. След приказните ѝ първи моменти с Франц Йозеф, първите им години, изпълнени с романтика, любов и силна привързаност, пукнатините във взаимоотношенията им започнаха да се показват на повърхността, като за тези пукнатини допринесе най-вече нейната снаха - София. Заедно със сътресенията в брака, Сиси трябваше да се справя с депресия, загуба на дете и недоброжелателни персони в двореца.  
   Колкото до второстепенните герои, чрез образа на Франц Йозеф видях малко от това какво е да си владетел - трудните и понякога невъзможни решения, които трябва да вземеш, балансът между семейството, сърцето и дълга към страната. Не мога да отрека, че освен първоначалното ми очарование от поведението му, бях и силно подразнена от това колко много се вслушваше в майка си и колко малко в съпругата си. София - майката на Франц и снаха на Сиси, беше възможно най-неприятната личност в цялата книга - тя беше човекът, който вечно помрачаваше щастието на Сиси, сянката, която следеше зорко всяко нейно действие, постоянно критикуващата поведението ѝ,  а намесата ѝ във всеки един аспект от живота на Франц и Сиси я дооформи като един наистина дразнещ образ. Наред с нея, в живота си Сиси имаше и верен приятел в лицето на Агата - гувернантката й, а след което и помощница. Майка ѝ пък се появяваше в ключови от живота ѝ моменти, за да ѝ вдъхва кураж и сила. И само ще загатна за образа на граф Андраши, обгърнат от чар и щипка мистерия, към когото първоначално имах малко противоречиво мнение, но който също изиграва своята роля в живота на Сиси.


   "Сиси - неочакваната императрица" е един невероятно написан роман за една също толкова невероятна личност. Романтиката и драматизмът в живота на Сиси, вътрешната ѝ красота, чарът, който носи, изключителната ѝ и свободолюбива натура, няма как да не ви привлекат към образа ѝ, който постепенно ще ви завладее изцяло.

Коментари