"Храмът на боговете" от Анди Макдермът - ревю


   Тайна организация издирва древен предмет – ключ към миналото на човечеството, който може да изиграе решаваща роля за неговото бъдеще.
   Светът на археоложката Нина Уайлд се разпада. Съпругът й, бившият командос Еди Чейс, е преследван от закона заради обвинение в убийство, което не е извършил. Тя се опитва да открие трите статуетки – реликви, останали от изгубената цивилизация на Атлантида – откраднати й точно преди Еди да изчезне. Еди Чейс обикаля земното кълбо в търсене на мъжа, отговорен за настоящото му положение на беглец. Мистериозен благодетел обещава да му осигури необходимата информация, но цената е висока – трябва да се изправи в директен сблъсък със съпругата си. Когато Нина научава, че японски магнат е купил статуетките на черния пазар, мигновено отпътува за Токио, за да се срещне с него, без да знае, че Еди също е тръгнал натам. 
   Срещата им отприщва поредица от събития, които заплашват да доведат до опустошителни последици за света. Двамата се впускат в опасно приключение, а на карта е заложено бъдещето на човечеството…


Много благодаря на издателство Ибис за предоставената възможност!

   Исках да прочета нещо ново, нещо различно от това, с което съм свикнала и мисля, че това бе идеалната книга за тази цел. Видях, че е трилър – жанр, който не харесвам, но също и че книгата е приключенска – това беше нещото, което ме убеди, че искам да я прочета. Преди да започна с мнението си за книгата, трябва да кажа, че е част от поредица, но смятам, че напълно спокойно може да я прочетете и без да сте запознати с първите книги. Има малки моменти от предишните книги, които са споменати, но те са нещо като спомени на героите и не пречат да се хване основната нишка в книгата.
   "Храмът на боговете" с всяка своя страница ме държеше на тръни. Постоянно се случваше нещо, което ме караше да отгърна на следващата страница. Ако трябва да съм честна, след първите две глави от книгата, бях малко скептично настроена към нея и не бях сигурна дали я харесвам, но след това, сюжетът й ме погълна изцяло. Многото жертви и насилие, може би бяха единствените неща, които не ми се понравиха.



   Нина, главната героиня, се занимаваше със страстта си – археологията, но всъщност изобщо не беше обикновена археоложка. Тя играеше важна роля при обединяването на трите статуетки от Атлантида и затова животът й беше много ценен за Групата – тайната организация, която искаше да промени света със "световен мир". Добрите намерение на организацията всъщност не бяха никак добри и това принуди Нина и съпругът й да се обединят с някои от хората, които желаеха смъртта им.
   Еди, съпругът й, постоянно попадаше в животозастрашаващи ситуации, но някак все намираше изход и се спасяваше. Забавното при него бе, че дори и в най – напечените моменти измисляше някоя остроумна реплика, която пречупваше силното напрежение. 
   Действието в книгата се развиваше на много места, което определено ми допадна и е още един плюс на книгата. Авторът ме пренесе през градове като Ню Йорк, Вашингтон, Рим. Голяма част от действието се развиваше и в няколко африкански държави: Зимбабве, Етиопия, Мозамбик.
И след множеството гонки и преследвания из различните краища на света, съвместната работа с врагове и приятели, многото жертви, книгата имаше напълно задоволителен край (нещо, което не очаквах, заради постоянните опасни ситуации, в които попадаха героите)

   Наелектризиращо напрежение, приятен приключенски стил на писане, много полезна информация, поднесена по интересен начин – това са само част от нещата, с които прелъстява "Храмът на боговете". Препоръчвам силно книгата на феновете на приключенските романи, примесени с голяма доза екшън.   

Коментари