"Тези плитки гробове" от Дженифър Донъли - ревю

  Джоузефин Монтфорт е красива и богата, а скоро – също като всички останали момичета в класа си – ще завърши училище и ще бъде омъжена за заможен кандидат. И това е точно нещото, което тя не желае. Джо тайно мечтае да стане разследващ журналист като небезизвестната Нели Блай.
   Животът на Джо изглежда идеален, докато не я спохожда трагедия – баща й е открит мъртъв след мистериозен инцидент. Но колкото повече тайни се разкриват покрай нелепата му смърт, толкова повече подозрения се надигат в Джо.
   Погребаните тайни все някога изплуват на повърхността. Животът е много по-мръсен, отколкото Джо Монфорт някога си е представяла, а най-мръсната част от всичко е истината.

Много благодаря на издателство Егмонт за възможността!

   Написана по впечатляващ начин, „Тези плитки гробове” връща читателя в далечната 1890 г., Ню Йорк, където той, заедно с Джо и Еди, тръгва по следите на един безмилостен убиец. Загадъчни и шокиращи разкрития за семейния бизнес, тайни, които са способни да унищожават, невъзможна любов, готова да промени завинаги цели родове – Дженифър Донъли за пореден път ме изуми с поглъщащ стил на писане, увлекателен сюжет и забележителни персонажи.
   Времето, в което се развива действието на романа, винаги ми се е струвало привлекателно – краят на 19 в. и то не къде и да е, а в Ню Йорк. Авторката предава по много реалистичен начин поведението и разбиранията на хората през тази епоха – отношението към жените и тяхната ограничена роля в обществото, патриархалните ценности, при които мъжът се занимава с всички въпроси, включващи бизнес и пари. Най – вече ме впечатли контрастът между различните прослойки на обществото – богатите родове с техните изискани балове, норми на поведение и бедните хора, живеещи измежду публични домове, престъпници и мизерия.
 Джо Монфорт се отличаваше от „идеално” изградения образ за жената в това общество, въпреки че бе от заможен и стар род. Тя беше остроумна, любопитна, непримирима. Съвсем спокойно мога да я определя като „бунтарка” за времето, в което живееше. В романа тя разнищваше историята около смъртта на баща си и въпреки множеството трудности, които заплашваха да променят в негативен план не само нейния, но и живота на хората около нея, Джо не се отказа и продължи да търси до последно ИСТИНАТА. Освен от истината, тя не се отказа и от мечтата си – журналистическата кариера, въпреки негативното мнение за жените журналисти на всички около нея.
   Еди Галахър, главният мъжки персонаж, си приличаше по много отношения с Джо – упорито търсещ истината, подобно на нея и винаги задаващ правилните въпроси. Джо предостави идеалния случай за Еди за така мечтаното от него издигане в кариерата, но първоначалният му чисто професионален интерес, напълно очаквано задълбочи взаимоотношенията помежду им. Забранената връзка между двамата беше очарователна и вълнуваща, не само защото се противопоставяше на всички неписани и писани правила, но и защото се крепеше на всеотдайността, спечеленото доверие (Джо постепенно научи за тайното и мрачно минало на Еди)  и  най – вече любовта в пълния й смисъл.
   Фей и Оскар бяха второстепенните герои в романа, но имаха не по - малко важна роля за хода на действие и развитие. Те се появяваха в кулминационни моменти - дали когато спасяваха главните персонажи от опасни ситуации, или като помагаха с важни улики за разкритието на убиеца.

   “Тези плитки гробове” впечатлява с поглъщаща атмосфера, силни и упорити персонажи, високо напрежение, изненадващи обрати и любов, зародила се измежду търсенето на истината и справедливостта, която ще ви очарова.

Коментари

  1. Много се радвам, че романът ти е харесал! Един от любимите ми е, а ти си го представила прекрасно - точно толкова красив, колкото е. Браво! :)

    ОтговорИзтриване
  2. Толкова се радвам, че прочете книгата и още по-важното, че ти е харесала ;33 Ревюто ти е просто повече от прекрасно бтв! <3

    ОтговорИзтриване
  3. прекрасно ревю ♥ много се радвам, че книгата ти е хареса ^^ надявам се и аз скоро да имам възможност да я прочета ♥

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти! Силно се надявам и на теб да ти хареса <3

      Изтриване

Публикуване на коментар