"Повелител на сенките" от Касандра Клеър - ревю

Ревю на първата книга.

   Животът на ловците на сенки е воден от дълга. Ограничаван от честта. Думата на ловците на сенки е ненарушимо обещание и няма по-свят обет от онзи, който свързва парабатаите – воини партньори, заклели се да се бият един до друг, да умрат един до друг, но не и да се влюбят един в друг.
   Ема Карстерс научава, че любовта, която споделя с Джулиън Блекторн, е не просто забранена – тя може да унищожи и двама им. Знае, че трябва да стои далече от него. Но как да го направи, когато врагове заплашват семейство Блекторн от всички страни?
Единствената им надежда е Черната книга, която съдържа ужасяващо могъщи магии. Всички я искат, но единствено семейство Блекторн могат да я намерят. Подтиквани от тъмна сделка с кралицата на феите, Ема, нейната най-добра приятелка Кристина, както и Марк и Джулиън Блекторн отиват в Дворовете на феите, където искрящи веселия крият кървава опасност.
   Междувременно, нарастващото напрежение между ловци на сенки и долноземци е довело до появата на Кохортата – група нефилими екстремисти, борещи се за регистрирането на долноземците и „неподходящите“ нефилими. И са готови да сторят всичко по силите си, за да извадят тайните на Джулиън наяве и да сложат ръка на Института в Лос Анджелис.
   Когато долноземците се обръщат срещу Клейва, се надига нова заплаха в лицето на Повелителя на сенките – краля на тъмните феи, който изпраща най-страховитите си воини, за да избият онези, в чиито вени тече кръвта на семейство Блекторн, и да се доберат до Черната книга. Докато опасността става все по-голяма, Джулиън измисля рискован план, който разчита на помощта на непредсказуем враг. Ала успехът може би идва с цена, която той и Ема не могат да си представят. Цена, носеща кървава разплата, която ще засегне всички и всичко, което обичат.

Сърдечни благодарности към издателство Ибис за предоставената възможност!

   Продължението на "Лейди Полунощ" - "Повелител на сенките" беше едно зашеметяващо и емоционално пътешествие, което, подобно на предшестващатата го част, носеше неочаквани обрати, напрегнати битки, много сладки, но и много горчиви моменти. Любими и добре познати персонажи от изминалите поредици намериха своето местенце из страниците на книгата, а нови и будещи любопитството герои донесоха свежест в историята на "Тъмни съзаклятия". Касандра Клеър нямаше как да се раздаде повече за това пленително продължение!



   Иска ми се да започна с това, че за мен "Повелител на сенките" не беше по-силна книга от "Лейди Полунощ", не беше и по-слаба. Беше също толкова добрe написана, интригуваща и изпълнена със сълни и затаяващи дъха моменти. Касандра Клеър не отстъпи със стила си нито за миг,  изобразявайки eдин мрачен, но също толкова пленителен свят, какъвто е този на феите, описвайки по забележителен начин емоционалните моменти, обратите и екшън сцените, и държейки в трепетно напрежение до финала. Наред с битките и борбата с множеството проблеми, възникнали в света на ловците на сенки, се доразвиваха стари, а и се изграждаха нови интересни взаимоотношения, което смятам бе най-вълнуващото в книгата. 
   От различните "мини" сюжетни нишки, по които бе поел този роман, ще се спра първо на тази, посветена на двамата души, които са ми най-скъпи до сърцето - Джулиън и Ема. Всеки, прочел "Лейди Полунощ", знае през колко много изпитания преминаха тези двамата, не само физически, но и душевни. В "Повелител на сенките" Касандра Клеър се беше постарала да даде достатъчно трогателни, драматични, сладки и страстни моменти, продължавайки емоционалните изпитания пред двамата, а докато чувствата им се лашкаха от студени до нагорещени, Джулс и Ема разгадаваха както опасни и унищожителни тайни за света на ловците на сенки и долноземците, така и такава, касаеща тяхната парабатайска връзка. Тайна, която е способна да промени всичко...
   Но сладките моменти, драмата и изпитанията не бяха отделени само за Джулиън и Ема. Най-близката до Ема след Джулиън - Кристина, също преминаваше през своите лични драми, наред със задълженията си на ловец на сенки. Отношенията ѝ с Диего рязко станаха студени с появата на центурионите и по-конкретно на една от тях - злобната Зара Диърборн с крайни разбирания за света на долноземците, с която Диего споделяше общо минало, а може би и бъдеще... Това обаче не беше най-интересното около Кристина. Сърцето ѝ се чувстваше все по-привлечено от Марк, а мрачният и загадъчен Кийрън изигра изненадваща роля във връзката им. 
   По-малките брат и сестра на Джулиън - близнаците Блекторн, също имаха по-важна роля в тази книга, като третият член на групичката им бе допълнена от младия Кит, носещ кръвта на фамилията Херондейл. Приключенията, опасностите и неприятностите, в които се вкарваха тези тримата, ги направиха толкова сплотени емоционално и близки, че трудно бих могла да си ги представя разделени. Всеки един от тях беше крайно различен от другите двама, но когато бяха заедно, приличаха на три правилно подредени парченца от пъзел. Междуличните им взаимоотношения на моменти бяха сложни и ме караха да се питам: дали виждам тези двамата като парабатаи или като двойка?
   Не бих искала да подмина и Дру, чието присъствие като че ли в първата книга остана незабелязано от мен, но именно в тази ми стана изключително симпатична и близка, а също и героинята на Даяна, която имаше да разкрие една неочаквана история от миналото си, обясняваща действията ѝ в настоящето. 

   Определено не останах разочарована от "Повелител на сенките" - едно силно продължение на една любима поредица! Ако сте харесала "Лейди Полунощ" с нестихващите действия и невероятни герои, то несъмнено ще обикнете и нейното продължение.

Коментари