"Предателка" от Олуин Хамилтън - ревю


   Бунтът срещу султана на Мираджи е потушен. Приятелите на Амани бягат, за да се спасят, а тя е изоставена от своя любим в пустинята. Скоро я пленяват и продават на султана, който се домогва до нейната свръхестествена сила. А Амани има една-единствена цел – да узнае кроежите в султанския двор… Само да може да скрие коя е, да се спаси от ревността в харема и да спре да се съмнява в себе си…
   Потресаващите последици от войната няма да са ви спестени, защото коварството, ширещо се в двореца, е навярно още по-зловещо. Предателство дебне отвсякъде и никой не е защитен.

Благодарности към издателство Егмонт за предоставеното копие!


   Нямаше как да остана по-очарована от втората част на магнетичната поредица на Олуин Хамилтън. С "Предателка" авторката отново потапя в арабската култура, а напрежението, неочакваните предателства, бунтовните кроежи и смъртта, която дебне на всяка крачка, съпътстват всяка страница на книгата. Бляскави описания на красивия мираджански дворец, двойно повече силни моменти и още повече неочаквани обрати са само част от плюсовете на това продължение!
   Приликите, както и контрастите между "Предателка" и предшественичката ѝ "Дете на пустинята", са многобройни. Олуин Хамилтън не изневери на стила си и предложи на читателите същата доза напрегнато действие, арабски романс, увлекателни митове и истории, късащи сърцето саможертви... Голямата разлика между двете книги обаче се коренеше в това, че докато действието в "Дете на пустинята" се развиваше основно върху пустинните пясъци на Мираджи, то в "Предателка" сцената беше бляскавият дворец, намиращ се в столицата на Мираджи. Това особено много ме привлече в тази книга, защото описанята на авторката направиха картината жива в очите ми. Под целия блясък на двореца, напълно очаквано, прозираха жестокост, коварство, страх, подли кроежи, а обитателите му се оказваха както неочаквани предатели, така и също толкова неочаквани съюзници. 



    Олуин Хамилтън изобщо не пощади героите си в тази книга. Оказвайки се зад стените на мираджанския дворец, там главната героиня - Амани, я очакваха множество предизвикателства, едно от които, лишавайки я от магията, изпита уменията ѝ да си служи с ума. В двореца тя бе използвана против волята си като пионка - личен информатор на подлия султан. И докато опитваше да запази самоличността си на Синеокия бандит пред султана в тайна, Амани разкриваше пред него други важни тайни за Въстанието... Несъмнено ѝ беше трудно да се справи със ситуацията, в която беше попаднала, но с много лукавост и остър ум, Амани някак си съумя да продължи да бъде вярна на приятелите си и да се спасява от инфарктни моменти. Разбира се, не и без някои спънки от страна на врагове и помощ от изненадващи съюзници, познати от миналото ѝ...
    В предишната книга образът на султана не ни беше официално представен, докато тук бе показана личността му в целия ѝ блясък. Султанът спокойно би могъл да бъде описан с всевъзможни епитети, характерни за антигероите - манипулативен, жесток, крайно убеден в правотата си, готов на всичко, за да постигне своето... Той бе най-големият враг на Амани и приятелите ѝ и в тази книга доказа защо. Винаги на крачка пред останалите, султанът успяваше да осуети всяко действие на синовете си и Амани, да предвиди всеки техен план, преди дори да са си помислили за него. Колкото и ужасна да бе личността му обаче, той беше един крайно интересен за проследяване персонаж, от когото предстои да видим още много.
   Колкото до Съпротивата - любими герои като принц Ахмед, Шазад, Хала и Имин и тук, както и в предишната книга, имаха голяма роля в ключови моменти и особено при изготвянето на стратегически планове, екшън сцените и спасителните мисии, където бяха във вихъра си! Джин обаче като че ли ми липсваше, което е и единственото, което определям като минус за книгата. Той имаше своите сцени, но въпреки това, не усетих силното му присъствие, както в първата книга. Надявам се в следващата част отново да го видим в една от главните роли.

   Едно силно продължение на поредицата, носеща арабски полъх. Предателства, кралски интриги, ревност, жестокост в една манипулативна игра, нови съюзници, както и нови врагове, с "Предателка" Олуин Хамилтън вдига високо летвата за следващата част от поредицата, за която съм повече от нетърпелива!

Коментари

  1. Нямам търпение да прочета книгата, особено сега след ревюто ти. Звучи толкова интересно, Джин ще ми липсва със сигурност и на мен щом го няма толкова, но ще се преживее :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мда, на мен определено ми липсваше присъствието му в някои моменти :( Чакам с нетърпение и твоето мнение, когато я прочетеш :-)

      Изтриване

Публикуване на коментар