"Сърца за разбиване" от Али Новак - ревю


   След като сестра й се разболява, Стела Самюълс мисли единствено как да я разсее от мрачните й мисли. Животът й до такава степен се върти около Кара, че тя се отказва да учи в университет, за да бъде до нея. Стела би направила всичко за сестра си – дори да чака на опашка за автограф от „Хартбрейкърс“. И то цели четири часа. Е, поне среща хубаво момче с прекрасни сини очи, докато си купува кафе. Жалко, че няма да го види отново. 
   Само че животът й внезапно се превръща в истинска сладникава любовна песен. Защото момчето от кафенето е Оливър Пери – водещият вокалист на „Хартбрейкърс“. И макар че тя нарича музиката му боклук, Оливър й дава телефонния си номер и дори цитира реплики от любимия й филм. О, Господи, какво става с живота й?
   Но как би могла Стела да бъде с Оливър – да се среща с него, да се смее с него и да лудуват с останалите от групата – когато сестра й е болна от рак и може би умира?

Благодаря на издателство Ибис за възможността!

   „Сърца за разбиване” бе очарователна история, носеща духа на летните романтични тийн четива. Книгата беше преизпълнена с музика, мечти, любов, но едновременно с това витаеха и чувства на съмнения, тъга, страх... Забавните нотки в книгата се смесваха с драматичните такива, за да се получи роман, който едновременно предизвиква усмивки и сълзи.
   Подобно на книгите на Симон Елкелес, тук липсваше моментът на изненадата – сюжетът на книгата се движеше подобно на сценарий от романтична комедия. Елементът, който отличаваше романа от книгите на Елкелес, а и от повечето тийн романи, бе изкуството – и то не до такава степен музиката, която безспорно играеше важна роля в голяма част от книгата, ами фотографията. Винаги съм се възхищавала на хората, способни да улавят онези прекрасни мигове от живота на другите, каквото правеше главната героиня. Страстта ѝ към фотографията беше предадена по наистина реалистичен начин и чувах звука от  изщракването на фотоапарат всеки път, когато тя запаметяваше в снимка нечий чужд момент.
   Освен с любовта си към фотографията, главната героиня – Стела, ме спечели и на много други нива. Като започнем с това, че не се страхуваше да бъде себе си и да заявява твърдо мнението си, продължим с нейната отдаденост към сестра ѝ и завършим с несигурността ѝ на теми като бъдеще, образование... Трябва да отбележа, че тя наистина постигна напредък с течение на книгата – позволи си да отклони поглед от живота на сестра си и така успя да се вгледа повече в собствения си такъв.



   Колкото до образа на Оливър – той не ме изненада, но пък ми стана безкрайно симпатичен. От самото начало знаех, че образът на „лошото момче – рок звездата” е само обвивка. Всъщност той беше сладък и забавен, романтичен и най – вече – естествен. Трябваше му повече време да сподели своята „история”, но това може би допринесе за една мистериозност около персонажа му и му донесе още точки за чар.
   Връзката между Оливър и Стела се развиваше подобно на скоростно влакче – не осъзнах кога толкова са се привързали един към друг и наистина ми се искаше да забавят темпото. Въпреки това обожавам малките им и сладки моменти заедно. Още повече обаче обичам всички забавни моменти на групата – щуротии между хотелските етажи и множество зад сценични закачки!
   И някъде между цялото това забавление и изкуство, идваше и тъмната страна на книгата, а именно – болестта на Кара. Макар тя да не беше извадена на такъв преден план, тъгата се усещаше от страниците на книгата всеки път, когато Стела споменеше името на сестра си. Беше тъжно, защото самата Кара бе изключително лъчезарен човек, гледащ оптимистично на нещата, чийто живот бе помрачен от рака. Драматичната история на Оливър също вкара малко тъмни нотки в романа, а всички моменти, в които момчетата бяха изправени пред трудности и се налагаше да се справят с тях с множество скандали, влизаха в контраст със забавните им такива. 

   "Сърца за разбиване" е сладка и свежа книга, която ще ви спечели с очарователна романтична история, едновременно драматичен и забавен сюжет, музика и фотография - двете изкуства, които витаят от страниците на книгата и герои, които умеят да обичат, мечтаят и рискуват. :)

Коментари